A kisnánai vár TÖRTÉNELEM ÉS TURIZMUS

Móré kincse

1542-ben járunk, az ország három részre szakad. A Délvidék hajdani ura, Mária királyné egykori kegyence, a rablólovaggá züllött Móré László végső menedékül Nána várába érkezik. Sok szekérnyi kincsét a vár titkos pincerendszerében rejti el. E kis fészekből figyeli a török minden mozdulatát, s adandó alkalommal kirabolja Bali budai pasa karavánját.

A pasa büntető sereget küld Nána ellen. Móré renegáttá lett alvezére megy a várba a török ultimátummal. A kapitány válaszul kitűzi a követ fejét a vár falára. A törökök megkezdik az ostromot, ám Móré serege derekasan állja a sarat. A diadalittas várvédők, mikor a kapitány aludni tér, betörnek a pincébe, s csapra ütik a hordókat. A törökök, meghallva a részeg danászást, újból támadás intéznek a falak ellen.

A felébredő Móré, látva a veszedelmet, aranyat szór az ostromlók közé. Míg a janicsárok az aranyat szedik, Móré a fiaival álruhában elmenekül. Nem jutnak azonban messzire, a török szpáhik elfogják őket, s a rettegett nagyúr az isztambuli Héttorony foglya lett. A Mátra lábánál megbújó nánai vár azóta is némán őrzi Móré titkait s elrejtett kincsét.

ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva