A kisnánai vár TÖRTÉNELEM ÉS TURIZMUS

Szlovák parasztház

A török pusztítás nyomán 1716-ban újra benépesítették a mátraalji falut. Kisnánára Árva megyéből érkeztek az első szlovák telepesek. A kisnánai határ jelentős része korábban erdős volt, ezért még a 20.század elején is a lakosok nagy számban vettek részt az alföldi summásmunkákon. A hagyományos földművelés mellett dívott a szőlőtermelés is.

A Vár tövében álló ház 1880 és 1890 között épült. 1971-ben a 15. századi várromok régészeti feltárásakor az Országos Műemlékfelügyelőség restauráltatta. Ettől az évtől datálják a tájház alapítását és megnyitását is. Kialakították az eredeti nyeregtetőt, a függőleges oromzatot. S a kőablakkereteket is eredeti minta alapján faragták. A hátsószobával bővült kisnánai lakóházak mintájára készült el a parasztház térbeosztása. A lakberendezést a kisnánai szlovákok által a századfordulón használt tárgyakból állították össze.

A konyha (kuchina) két részre van osztva, a belső része a szabadkémény tere, a kéményalja. Itt található a tüzelőpadka, melyen addig főztek, amíg nem kezdték használni a berakott masinát, tűzhelyet. A hátsószoba (zania chiza) volt a lakószoba. Itt áll a konyhából fűthető kemence. Kuckójában feküdtek a gyerekek. Padkája pedig valamennyi családtag pihenésére szolgált. A padka elé kis ülőszéket (sámlik) helyeztek. E szobában aludt az egész család, ezért több ágy, dikó is itt kapott helyet. Az egyik ágy előtt ring a bölcső. Itt áll a ruhásláda a mindennap viselt ruhákkal, valamint a fogas, melyen nagyobb ruhadarabok (pl. szűr) vannak. Ebben a szobában állították fel a szövőszéket (krosná) is. A faluban intenzíven termesztettek kendert és szőttek is.

Az első ház (prenia chiza) a tisztaszoba. Ezt nem fűtötték. Fő dísze a magasan vetett ágy, melynek alján szalmazsák van, ezen derékalj széle horgolású díszlepedővel lefedve. Erre helyezték élére állítva a hat slingelt végű, talléros mintás, színes (kék, rózsaszín) alátét anyagú díszpárnákat és a dunnát. Az ágy végén található a rózsás láda. mely a menyasszony kelengyéjét, a vászonneműeket, az ünneplő ruhákat őrizte A szobák deszkás mennyezetűek, a mestergerenda mögé rozmaringcsokrot vagy birsalmát tettek. A tornácról nyílik a kamra, innen pedig a padlásfeljáró a pad szája.

Forrás: sulinet.hu

ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva